Forsiden

Seminarer og bibeltimer
- glimt fra skjærgårds´11
Frokostkonsert
- glimt fra Skjærgårds´11
Etter 3,5 år med lite action her på Jay starter vi nå med nytt pågangsmot.
Sjekk ut denne fantastiske sangen fra Chris Tomlin :-) (lagt ut fra YouTube)
Bli med Jay på TenOase i Fredrikstad. Det blir gøy! Dette må du ikke gå glipp av.
MannFoto: Josva Dammann

Mann

Dammann, Josva
2007-04-28
1 av 2 norske menn mener det kan være kvinnens egen skyld hvis hun blir voldtatt.
Spørreundersøkelse
VG kunne tidligere denne uken på sin forside trykke informasjon om at halvparten av mennene i en spørreundersøkelse utført av Amnesty og Reform ressurssenter for menn, mente at kvinnen selv hadde en del av skylden for sin voldtekt, hvis hun oppførte seg flørtende i forkant av at overgrepet fant sted. I tillegg viser undersøkelsen at mange menn også legger ansvaret på kvinnen hvis hun kler seg for sexy, eller har flere partnere.

Uansvarlig
Jeg har ingen intensjoner om å sverte Bjørn Eidsvåg, og har heller ikke noe grunnlag for å anklage han for å legge skylden på kvinnen hvis det skjer et seksuelt overgrep. Sangen "Bare ein mann" fra cden "En vakker dag" har i utgangspunktet svært lite eller ingenting å gjøre med VGs oppslag. Men holdningen han uttrykker i sangen er slik jeg ser det uansvarlig.

Det at du er en mann er ingen god unnskyldning for at du gjør feil. Selvfølgelig er vi alle mennesker, og vi kan alle gjøre feil. Men til syvende og sist er det bare du som kan ta ansvaret for dine handlinger selv. Bjørn Eidsvågs utsagn virker mest som en ansvarsfraskrivelse, og hvis man skal ta det bokstavlig blir menn etter min mening redusert til instinktdrevne vesener uten særlig handlingsevne og selvkontroll. Hvis dette hadde vært sannheten om alle menn har jeg ikke vanskelig for å tro at mange flere kvinner ville være lesbiske.

Fri vilje
Men det stemmer ikke. Verken du eller Bjørn Eidsvåg er "bare ein mann", selv om han påstår det. Ikke en gang setningen "eg er bare eit menneske", vil jeg kunne støtte; selv om den er sunget på bergensdialekt av en snill mann med skjegg. Ordene uttrykker en tanke om at vi ikke kan skjerpe oss og gjøre noe bedre. Men vi mennesker er ikke instinktdrevne, vi gjør ikke bare ting fordi vi må det. Forhåpentligvis gjør vi ting fordi vi både kan og vil det.

Bak hver eneste handling du gjør ligger det en bevisst eller ubevisst tanke. Jeg vil påstå at du ikke kan gjøre noe du ikke først har tenkt. Når armen min beveger seg mottar den signaler fra hjernen, og når munnen min snakker gjør den det samme.

Derfor står alle overfor et valg før de handler. Vi kan selv bestemme hva vi vil gjøre, uansett ytre omstendigheter. Vi kan også velge hva vi vil gjøre med det vi tenker. Vi kan til og med bestemme oss for å tenke på noe annet.

Ansvar
Mange jenter kunne sikkert unngått voldtekten hvis de hadde kledd seg mindre sexy, eller latt være å sende for mange flørtende signaler. Men de er ingen fullstendig sikkerhet, selv om det kan være forebyggende. Det kan dessverre også forekomme voldtekt av jenter som ikke kler seg sexy og aldri flørter.

Men uansett om en jente bruker lite eller mye klær, så kan man ikke flytte ansvaret. Det er ikke kvinnens feil når mannen ikke klarer å sette en grense. Handlingene vi gjør må vi ta ansvaret for selv, for vi er bevisste vesener som tenker før vi gjør noe eller tar et valg. Og det gjelder uansett om du er en kvinne, eller "bare ein mann".

© 1997-2011 Kommunion as
Jay.no og Kristen.no er varemerker for Kommunion as
Alle artikkel og bilder er gjengitt med tillatelse fra de respektive opphavsmenn. Gjengivelse tillatt kun etter forespørsel. For mer informasjon om copyright, se "om oss ".
Alle Bibeltekster er © copyright Det norske Bibelselskap 1978/85/2005 med mindre annet er oppgitt.
Redaktør: Susanne Bjorvand Ansvarlig redaktør: Anders Torvill Bjorvand
Webutvikling: Kommunion as

Powered by Cornerstone