Forsiden

Seminarer og bibeltimer
- glimt fra skjærgårds´11
Frokostkonsert
- glimt fra Skjærgårds´11
Etter 3,5 år med lite action her på Jay starter vi nå med nytt pågangsmot.
Sjekk ut denne fantastiske sangen fra Chris Tomlin :-) (lagt ut fra YouTube)
Bli med Jay på TenOase i Fredrikstad. Det blir gøy! Dette må du ikke gå glipp av.

Jesus på tynn is?

Dammann, Josva
2006-04-13
Vannet Jesus i følge bibelhistorien gikk på var naturlig frosset. Det er Doron Nof, professor ved Florida State University, som har lagt fram denne teorien i følge VG.no.
Den opprinnelige historien
Etter dette fikk han disiplene til å gå i båten og dra i forveien over til den andre siden, mens han selv sendte folket av sted. Da han hadde gjort dette, gikk han opp i fjellet så han kunne være for seg selv og be.

Da kvelden kom, var han der alene. Båten var allerede langt fra land, og den kjempet seg fram mot bølgene, for det var motvind. Men i den fjerde nattevakt kom han til dem, gående på sjøen. Da disiplene fikk se ham der han gikk på vannet, ble de redde. «Det er et gjenferd!» sa de, og skrek av angst. Men i det samme talte Jesus til dem: «Vær ved godt mot, det er meg. Vær ikke redde!»

Da sa Peter til ham: «Herre, er det deg, så si at jeg skal komme til deg på vannet.» «Kom!» sa Jesus. Peter steg ut av båten og gikk på vannet bort til Jesus. Men da han merket hvordan det blåste, ble han redd og begynte å synke, og ropte: «Herre, frels meg!» Med en gang rakte Jesus hånden ut og grep fatt i ham. «Så lite tro du har!» sa han. «Hvorfor tvilte du?» Så steg de opp i båten, og vinden stilnet. Men de som var i båten, falt på kne for ham og sa: «Du er i sannhet Guds Sønn.» Matteus' Evangelium kapittel 14 vers 22 til 33.

Frost på Genesaret
For cirka en uke siden kunne VG og flere andre aviser melde at professor Doron Nof ved Florida State University har funnet en mulig forklaring på hvordan Jesus gikk på vannet. I følge professoren var klimaet i Israel kjøligere på denne tiden av året.
"Så kaldt tror professoren at det var, at det la seg is på vestsiden av Genesaretsjøen der Jesus angivelig var ute og gikk. Og gå på is kan som kjent de fleste av oss gå", skriver VGnett.

Isflak
Spørsmålet som umiddelbart melder seg etter å ha lest VGs referat av saken er hvorfor - og hvordan - disiplene kjørte båt på isen. Men i artikkelen Dagbladet.no har publisert på nettet blir det klarere hva professoren mener.
- Et temperaturfall til under null grader kan ha skapt is tykk nok til å bære et menneske. På avstand var det kanskje umulig å se et isflak som fløt omkring i vannet, skal Nof i følge avisen ha sagt i et intervju.

Spørsmål
Men selv om Dagbladets artikkel var oppklarende er det fortsatt noen spørsmål som ikke er besvart:

1. I følge Matteus Evangelium gjorde Jesus et annet under like før han gikk på vannet; allerede tidligere samme dag hadde han mettet en folkemengde på 5000. I denne historien ber Jesus folkemengden om å sette seg på gresset for å spise. Hvordan passer en stor gresslette inn i Nofs teori om et iskaldt klima?

2. I bibelteksten står det at båten disiplene var i "kjempet seg fram i bølgene, for det var motvind". Om Jesus ikke gikk på flytende vann, så må det da ha vært vanskelig nok å ballansere på et isflak gjennom de store bølgene, i motvind?

3. Flere av disiplene var erfarne fiskere. Ville de latt seg lure av en fyr på et isflak?

4. Peter, som selv var fisker, gikk også ut på vannet. Ville ikke han ha merket det hvis han bare stod på et isflak?

5. Hvis det ikke var noe mer enn et isflak, hvorfor kalte da Peter til slutt Jesus for Guds sønn?

Uansett hva svarene på alle disse spørsmålene måtte være må jeg konstantere en ting: Det er utrolig hvordan en professor klarer å finne ut hvordan været var på et lite område for 2000 år siden, mens meteorologene daglig sliter med å melde riktig vær, bare en uke fram i tid.

© 1997-2011 Kommunion as
Jay.no og Kristen.no er varemerker for Kommunion as
Alle artikkel og bilder er gjengitt med tillatelse fra de respektive opphavsmenn. Gjengivelse tillatt kun etter forespørsel. For mer informasjon om copyright, se "om oss ".
Alle Bibeltekster er © copyright Det norske Bibelselskap 1978/85/2005 med mindre annet er oppgitt.
Redaktør: Susanne Bjorvand Ansvarlig redaktør: Anders Torvill Bjorvand
Webutvikling: Kommunion as

Powered by Cornerstone