Forsiden

Seminarer og bibeltimer
- glimt fra skjærgårds´11
Frokostkonsert
- glimt fra Skjærgårds´11
Etter 3,5 år med lite action her på Jay starter vi nå med nytt pågangsmot.
Sjekk ut denne fantastiske sangen fra Chris Tomlin :-) (lagt ut fra YouTube)
Bli med Jay på TenOase i Fredrikstad. Det blir gøy! Dette må du ikke gå glipp av.
Er blasfemi bedre enn rasisme?Muhammedkarikaturene som blant annet ble trykket i den Norske avisa Magazinet, har vakt sterke reaksjoner blant mange muslimer. Foto: Faksmile fra VG.no
Muhammedkarikaturene:

Er blasfemi bedre enn rasisme?

Holmedahl, Andreas
2006-02-04
Rasistiske holdninger slåes hardt ned på, mens krenkende utfall mot menneskers tro forsvares med ytringsfrihet. Hva er viktigst å beskytte; menneskers etniske opphav, eller deres tro?
Bildeforbudet
I det siste har det vært stort fokus på noen karikaturtegninger av muslimenes profet Muhammed. Disse tegningene har skapt store reaksjoner etter at de først ble trykket i danske aviser, og siden i flere aviser verden over.

Muslimer har reagert sterkt på disse tegningene fordi de oppleves som blasfemiske. For det første fordi de gir et nedverdigende bilde av profeten. For det andre bryter tegningene bildeforbudet mange muslimer lever etter. Land med islamistisk styre har som en reaksjon på karikaturene gått til boikott av varene til en rekke land hvor disse tegningene har blitt trykket.

Ikke bare boikott
I Midtøsten har det blant annet blitt brent et norsk flagg. Med tanke på at det kun er den kristne avisen Magazinet som har trykket bildet i Norge kan det virke overraskende at reaksjonene mot oss er så sterke. Magazinet har blitt kritisert, men både fra redaktøren og svært mange andre hold får vi høre at ”Det handler om ytringsfrihet!”.

Blasfemi eller kunst?
På tross av at Norsk lov inneholder en blasfemiparagraf, er det på ingen måte første gangen denne blir overstyrt av kravet om ytringsfrihet. Det er i det hele tatt vanskelig å finne noe eksempel på at loven har blitt benyttet de siste 75 årene.

Det ser ut til at det foregår en forskjellsbehandling. Hvorfor skal det være slik at hån mot andres religion, og ytringer som krenker de som har en viss tro skal være beskyttet av ytringsfriheten. Rasistiske ytringer som håner og krenker de med en annen hudfarge eller etnisk bakgrunn blir jo stoppet og straffet. Hvorfor straffes de som bruker hakekors, mens et bilde manipulert slik at det ser ut som Jesus har sex med sine disipler er kunst?

Likhet
Både tro, og hudfarge og etnisitet er viktige deler av menneskers identitet. Men hvorfor er den ene delen viktigere å beskytte den andre? Er det ytre blitt mer hellig enn de indre overbevisningene? Hvis vi i Norge ønsker en absolutt ytringsfrihet så er det en ærlig sak, men jeg ser ikke hvordan vi kan beskytte noen former for hån og krenkelser med ytringsfriheten, mens andre slås ned på. Hørte jeg noen si likhet for loven?

© 1997-2011 Kommunion as
Jay.no og Kristen.no er varemerker for Kommunion as
Alle artikkel og bilder er gjengitt med tillatelse fra de respektive opphavsmenn. Gjengivelse tillatt kun etter forespørsel. For mer informasjon om copyright, se "om oss ".
Alle Bibeltekster er © copyright Det norske Bibelselskap 1978/85/2005 med mindre annet er oppgitt.
Redaktør: Susanne Bjorvand Ansvarlig redaktør: Anders Torvill Bjorvand
Webutvikling: Kommunion as

Powered by Cornerstone