Forsiden

Seminarer og bibeltimer
- glimt fra skjærgårds´11
Frokostkonsert
- glimt fra Skjærgårds´11
Etter 3,5 år med lite action her på Jay starter vi nå med nytt pågangsmot.
Sjekk ut denne fantastiske sangen fra Chris Tomlin :-) (lagt ut fra YouTube)
Bli med Jay på TenOase i Fredrikstad. Det blir gøy! Dette må du ikke gå glipp av.
Sterke meninger om abort11 uker gammelt foster som burde fått leve lenger. Foto: Basun.poluha.se

Sterke meninger om abort

Eriksen, Merete
2005-09-01
Forrige "Skråblikk" handlet om tilfeldig sex. Jeg tenkte jeg ville ta det litt videre, med et av de mulige resultatene: uønsket graviditet.
Mange tenker muligens at uønsket graviditet ikke gjør noe. En kan jo alltids ta abort eller angre pillen. Men har du noen gang tenkt på den lille inne i magen?

En definisjon av abort er; "Det at et svangerskap går til grunne eller avbrytes før fosteret er levedyktig utenfor mororganismen".

Abortmetoder
Abort kan gjøres på to forskjellige måter med forskjellige bivirkninger, men alle vil skape et savn inni oss. Hver termindato vil vi kunne huske og si "i dag ville barnet mitt vært tre år".

Det skilles mellom to typer aborter;
* Spontan abort (Abortus spontanes): Svangerskapet går til grunne av seg selv.
* Provosert abort (Abortus provocatus): Svangerskapet avbrytes ved et inngrep eller ved hjelp av medikamenter. Vi skal se litt nærmere på denne typen abort.

Medisinsk Abort…
...Er det samme som angrepillen. Kvinnen tar disse som tabletter på sykehuset (Dag 1), og så kan hun dra hjem. Hun kommer så tilbake på sykehuset på dag 3. En stikkpille gis inn i skjeden, som gjør at innholdet i livmoren støtes ut i løpet av tre-seks timer. Hun oppholder seg på sykehuset når dette skjer. Denne typen abort gjøres innen utløpet av 9. uke.

Kirurgisk abort…
...innebærer en dags opphold på sykehuset. Inngrepet varer noen minutter, og gjøres under narkose. Kvinnen skrives som regel ut samme dag. Under inngrepet utvides livmorhalskanalen gjennom skjeden, og innholdet i livmoren tømmes ut ved hjelp av et sug.

Abortgrensen
Øvre grensen for selvbestemt abort i Norge er innen utgangen av 12. svangerskaps uke, slikt som Danmark. I Sverige er denne grensen satt til 18. uke. Finland og Island har ikke selvbestemt abort. Her i Norge var det lenge diskusjon om å utvide den grensen på 12 uker til 16 uker. Rundt 6. svangerskaps uke begynner hjerte til barnet i magen å slå, og vi kan vente helt til uke 12. før vi tar abort? Blir ikke det et mord om vi stopper hjertet til et lite barn som lever utenfor magen? Hva gjør at en da kan stoppe et hjerte inni magen uten å bli tiltalt for mord? Innen den 12. uken (hvor abortgrensa går) veier fosteret ca. 20 gram og er ca. 7 cm langt. Det har begynt å bevege fingrene, stemmebåndene og tungen er der, og nesen begynner å komme.

Abortloven gir kvinnen rett til å kreve abort innen utgangen av 12. svangerskapsuke. Etter dette må kvinnen søke en nemnd som består av to leger, og de vurderer de medisinske, sosiale og arvemessige forhold. Avgjørelsen tas i samråd med kvinnen. Etter 18. svangerskapsuke må en ha tungtveiende grunner for å ta abort. Dersom det kan antas at fosteret er levedyktig, kan det ikke gis tillatelse til å avbryte svangerskapet.

Færre aborter blant tenåringer
Amathea melder om en nedgang av aborter blant tenåringer. I fjor ble det utført 15,7 svangerskapsavbrudd per 1 000 kvinner i aldersgruppen 15-19 år. Dette er det laveste tallet siden loven om selvbestemt abort ble innført i Norge i 1979. Finnmark hadde flest aborter, og lavest tall var Vest-Agder og Rogaland. Men da må det jo sies at grunnen til nedgang i abortene, er at de bruker angrepillen i steden for å ta abort, og den regnes ikke med i denne statistikken.

Kilder:
www.amathea.no
www.ssb.no
www.barnimagen.com

© 1997-2011 Kommunion as
Jay.no og Kristen.no er varemerker for Kommunion as
Alle artikkel og bilder er gjengitt med tillatelse fra de respektive opphavsmenn. Gjengivelse tillatt kun etter forespørsel. For mer informasjon om copyright, se "om oss ".
Alle Bibeltekster er © copyright Det norske Bibelselskap 1978/85/2005 med mindre annet er oppgitt.
Redaktør: Susanne Bjorvand Ansvarlig redaktør: Anders Torvill Bjorvand
Webutvikling: Kommunion as

Powered by Cornerstone