Forsiden

Seminarer og bibeltimer
- glimt fra skjærgårds´11
Frokostkonsert
- glimt fra Skjærgårds´11
Etter 3,5 år med lite action her på Jay starter vi nå med nytt pågangsmot.
Sjekk ut denne fantastiske sangen fra Chris Tomlin :-) (lagt ut fra YouTube)
Bli med Jay på TenOase i Fredrikstad. Det blir gøy! Dette må du ikke gå glipp av.
NissefobiSnart er nissen her året rundt, med sommerkort skjegg og rød badebukse med pelskant.

Nissefobi

Et kåseri om nissen
Tjellaug, Ane Bamle
2005-12-11
Jeg innrømmer det. Jeg er redd for julenissen. Det er ingenting som kan skremme meg så mye som et hvitt løsskjegg og en rød lue. Du trodde kanskje at slik frykt var forbeholdt barn, men da tok du feil. Det kan skje alle.
Julen er et skrekkscenario for oss som er redde for julenissen. Han er overalt! Trenisser, plastnisser, nissedokker, sjokoladenisser, vattnisser og dorullnisser, du klarer ikke å rømme fra han. Men det verste er ikke de små, søte plastnissene du finner på Rimi. De kan jeg alltids overleve med. De virkelig onde nissene er kjøpesenternissene. Da mener jeg ikke de halvalkoholiserte, arbeidsledige alenefedrene som tar på seg løsskjegg og rød jakke, og byr seg frem for naive småbarn som villig gir bort en klem eller to. Disse nissene er ganske ufarlige.

De virkelig skumle nissene er de digre nissedokkene handelsstanden parkerer utenfor butikkene for å tiltrekke kjøpelystne kunder. Med et tomt og stirrende blikk ser den på deg, og vinker monotont fram og tilbake med handa for å lokke deg inn i butikken. De tomme øynene utstråler varme og juleglede. Den mekaniske bevegelsen gjør at du føler trang til å løpe bort og klemme den kalde, harde kroppen. Det billige plastansiktet stråler mot deg og ønsker deg velkommen inn i butikken. De som setter ut slike nisser sørger for at jeg kommer løpende inn i butikken, for å bruke opp alle sparepengene mine.

Det er ikke bare julenissens utseende som skremmer meg. Hans virkning er også urovekkende. Over hele vårt langstrakte land lærer barn fra et tidlig bleiestadium om en snill, gammel mann som heter julenissen. Storken og tannfeen er døde for lenge siden, men julenissen får ingen tatt kverken på. År etter år drar foreldrene på seg nissemaska og skremmer vettet av barna sine, som selvfølgelig har gjennomskuet de voksne for lenge siden. For det kan vel ikke være mulig at noen andre har så stygge tøfler om pappa?

Foreldrene vil helst at barna skal tro på julenissen, kanskje tror de til og med litt på den selv, men ikke på Jesus. Nei, for historien om Jesus er usannsynlig og uvirkelig. Historien om en feit, gammel mann som kjører reinsdyrslede over himmelhvelvingen på julaften er mye enklere å tro på.

I mine verste nissemareritt drømmer jeg at julenissen er pedofil. Dette er kanskje verre enn å banne i kirken, men det er ikke en altfor usannsynlig tanke. Hvorfor skal julenissen bare gi pakker til barn? Hvis han er så ustoppelig snill som de voksne vil ha det til, hvorfor oppfyller han ikke alles ønsker da? Og er det snilt å lure til seg klemmer fra barn i bytte mot gaver de aldri får? Og hvorfor ler nissen en dyp og humrende latter så snart han får en 4-åring på fanget?

Så fort noen ser navnet Harry Potter på en ting i lekebutikken skriker de ut om kommersialisering og kjøpepress blant barn. Selv om julenissen tar over butikkene rundt juletider er det ingen som reagerer på det, selv om dette også er å utnytte barns godtroenhet. Nissen har flere produkter på markedet enn Harry Potter og Ringenes Herre til sammen, og allikevel får han gå fri. Julenissen har nesten fått monopol på julen, og det syns vi er helt greit. Et eller annet sted der ute i verden sitter det en gammel mann med ølmage og tre dagers skjegg og tjener seg søkkrik på at julenissen prostituerer seg i butikker verden over.

Så allment akseptert som julenissen er blitt i dag er jeg redd han snart vil få mer makt. Julenissen er elsket av alle, og det forundrer meg ikke om vi snart får se ham i andre høytider enn jula også. Snart er han her året rundt, med sommerkort skjegg og rød badebukse med pelskant. Så elsket som han er så blir han kanskje valgt som president i USA, og innfører forbud mot barbering og åpner reinsdyrreservater over hele landet. Og vil vi virkelig at en pedofil, skjeggete mann med ølmage og topplue skal styre verdens mektigste stat?

Er det rart jeg er redd julenissen? Det er egentlig rart at ingen flere er redd han. Med tanke på hvilken makt nissen har over oss i julen burde vi hvertfall være redde. For julen nærmer seg og snart kommer han til et barn nær deg. La oss håpe at du har vært slem i år!

© 1997-2011 Kommunion as
Jay.no og Kristen.no er varemerker for Kommunion as
Alle artikkel og bilder er gjengitt med tillatelse fra de respektive opphavsmenn. Gjengivelse tillatt kun etter forespørsel. For mer informasjon om copyright, se "om oss ".
Alle Bibeltekster er © copyright Det norske Bibelselskap 1978/85/2005 med mindre annet er oppgitt.
Redaktør: Susanne Bjorvand Ansvarlig redaktør: Anders Torvill Bjorvand
Webutvikling: Kommunion as

Powered by Cornerstone