Forsiden

Seminarer og bibeltimer
- glimt fra skjærgårds´11
Frokostkonsert
- glimt fra Skjærgårds´11
Etter 3,5 år med lite action her på Jay starter vi nå med nytt pågangsmot.
Sjekk ut denne fantastiske sangen fra Chris Tomlin :-) (lagt ut fra YouTube)
Bli med Jay på TenOase i Fredrikstad. Det blir gøy! Dette må du ikke gå glipp av.
PavevalgetVi tvang David André Østby og Paul Grønseth (t.h.) til å bli enige om hvem av dem som har utgitt den beste cden. Foto: Josva Dammann

Pavevalget

Dammann, Josva
2007-08-17
Du bør være schizofren hvis du skal intervjue Paul Grønseth og David André Østby. Minst...
Hektisk debut
Paul Grønseth og David André Østby er opptatte karer for tiden. De unge musikerne er begge lovsangsledere i Filadelfia Oslo, og begge har også nylig debutert med hver sin cd. Paul er aktuell med cden Ære, og David André med cden Saving Arms.

Det er lett å finne likheter mellom de unge mennene, men da vi fikk muligheten til å snakke med dem på Skjærgårds tidligere i år ville vi heller finne ut mer om hva som skiller dem. Dessuten ville vi i god katolsk tradisjon ikke la dem slippe ut fra intervjurommet før de hadde gjennomgått et lite "pavevalg" og kommet til enighet om hvem av dem som har utgitt den beste cden.

Heldigvis var de to artistene mer enn villige til å prate, både med oss, hverandre - og andre…

- Jeg er dessverre nødt til å ta den… Paul beklager mens han løfter mobilen sin opp mot øret for første, men langt fra siste gang under intervjuet. Konserten han skal ha samme kveld er flyttet fra utendørsscenen Fjellkirka til det store konsertteltet Bigtop. Det er mye som må gå riktig for seg når utstyret skal flyttes mellom de to scenene og mobiltelefonen ringer stadig i løpet av intervjuet.

Tilgjengelig og kreativt
- Vi har laget to cder med forskjellig resultat, og forskjellig arbeidsmåte, forteller David André. Mens Paul har jobbet i et års tid med sin cd her i Norge, så satt David André tre uker i et studio i USA, med en datostemplet billett til reisen hjem. En faktor som definitivt kan ha spilt sin rolle når det gjelder forskjellene mellom de to cdene.

- Hovedforskjellene ligger i instrumenteringa, rekker Paul å fortelle før telefonen hans ringer igjen.

En av de tydeligste forskjellene er nok likevel at Paul synger på norsk, mens David Andrés tekster er på engelsk.
- Det har alltid føltes mest naturlig for meg å skrive på engelsk, men jeg har også et ønske om å satse utenfor Norge, så jeg kan bety noe for så mange som mulig. Pauls cd er veldig kreativ, mens jeg har lagt mer vekt på å være tilgjengelig, forteller David André mens Paul prater i telefonen.
- Jeg ønsker at så mange som mulig skal kunne koble seg på. Jeg ønsker å se låtene i så mange miljøer som mulig, fortsetter han.

Troverdig
Det tar ikke lang tid før Paul er tilbake og sier seg enig i at lovsangsmusikk bør være tilgjengelig for flest mulig. Samtidig merker han at det kan være vanskelig å kombinere det kreative og det tilgjengelige.
- Jeg synes ofte det er vanskelig å relatere til lovsangssjangeren. Derfor ønsker jeg å lage lovsang jeg kan lytte til selv, jeg vil skrive sanger som reflekterer musikken jeg hører på, men som også kan synges av mannen i gata - eller mannen på kirkebenken.
- Det må være troverdig, legger han til mens David André nikker.

- Er kjendisstatus en del av grunnen til at dere gjør dette?
- Nei, over hodet ikke, svarer David André raskt, mens Paul kikker litt dypere inn i sjela før han lander på et nei.

- Men det er en del av pakka, fortsetter David André. - Og folk trenger gode forbilder. Han fortsetter:
- Derfor er det viktig å bygge det i riktig rekkefølge i sitt eget liv.
- Utfordringen med å være en kjent lovsangsleder er at du må være tydelig med hvem du peker på, forklarer Paul. - Jo mer anerkjent du er som lovsangsleder, jo mer ansvar har du til å peke på Jesus.

Paul fortsetter på svaret sitt da vi plutselig blir avbrutt igjen. Ei jente kommer inn i rommet og vil prate med David André. Mens Paul prøver å samle tankene sine hører vi jenta fortelle Østby hvor stor hjelp cden hans har vært for henne.

- Lovsangslederne er de nye kristne superstjernene, David André er tilbake og fortsetter å fortelle om lovsangslederes status i kristne miljøer.
- Med det mener jeg at det stort sett er lovsang som selger for tiden - på godt og vondt. På mange måter skal vi være glade for at lovsangsledere, framfor en del andre, kan være forbilder for ungdommer. Men en lovsangsleders oppgave er egentlig å ta ett steg til siden for å slippe Gud til. Det handler om at folk husker Gud, og ikke meg, etter...

Lenger kommer han ikke før Paul har telefonen sin opp mot øret igjen:
- Jeg trenger at du gir meg et kompliment, sier han til personen i den andre enden, mens han kaster et spøkefullt, sjalu blikk på David André.

Stolthet, ydmykhet og enighet
Konfliktene blomstrer og tiden er inne for å gjennomføre det store "pavevalget". Da vi snakket med Paul noen få dager tidligere spurte vi han hva han trodde resultatet ville bli hvis de to lovsangslederne måtte bli enige om hvem som hadde utgitt den beste cden.
- Det blir nok meg, for David André er så ydmyk, mens jeg er så stolt, svarte han da.

Og det virker som om Paul kjenner både sin kollega og seg selv godt, for når vi spør dem denne gangen trenger de knapt betenkningstid før de blir enige om at Pauls cd, Ære er den beste.
- Pauls cd er utrolig gjennomtenkt, godt produsert og veldig kreativ. Han skriver catchy sanger som det er lett å bli glad i fort, skryter David André.

© 1997-2011 Kommunion as
Jay.no og Kristen.no er varemerker for Kommunion as
Alle artikkel og bilder er gjengitt med tillatelse fra de respektive opphavsmenn. Gjengivelse tillatt kun etter forespørsel. For mer informasjon om copyright, se "om oss ".
Alle Bibeltekster er © copyright Det norske Bibelselskap 1978/85/2005 med mindre annet er oppgitt.
Redaktør: Susanne Bjorvand Ansvarlig redaktør: Anders Torvill Bjorvand
Webutvikling: Kommunion as

Powered by Cornerstone