Forsiden

Seminarer og bibeltimer
- glimt fra skjærgårds´11
Frokostkonsert
- glimt fra Skjærgårds´11
Etter 3,5 år med lite action her på Jay starter vi nå med nytt pågangsmot.
Sjekk ut denne fantastiske sangen fra Chris Tomlin :-) (lagt ut fra YouTube)
Bli med Jay på TenOase i Fredrikstad. Det blir gøy! Dette må du ikke gå glipp av.
Kirke på nettPå nettkirken.no kan du få snakke anonymt med en prest om hva du vil. Foto: www.nettkirken.no

Kirke på nett

Dammann, Josva
2006-10-03
** Harald går inn i samtalerommet **
** Jay.no går inn i samtalerommet **
Usett i kirken
Klokken er halv elleve torsdag morgen, vi er i kirken for å møte presten Harald Daasvand. Men kirken Harald jobber i er ikke helt som andre kirker. 53 åringen er nettprest for Sjømannskirken på Nettkirken.no hvor man siden 1999 har kunnet besøke kirken uten å gå ut av sitt eget hus.

Jay.no: Har dere noen spesiell målgruppe dere ønsker å nå?

Harald: Vi pleier å si det slik at vår målgruppe primært er de som "ikke kan eller ikke vil gå i kirke", men i chatterommet må vi legge til: de som ikke vil at det skal bli sett at de går i kirke.

Kirke for surfere
Jay.no: Sjømannskirken har jo vært en kirke for nordmenn i utlandet. Er det en funksjon dere også kunne tenke dere å ha? Kan man si at dere i stedet for å være en kirke for sjømenn er en kirke for surfere?

Harald: I Sjømannskirken sier vi at vi henvender oss til "nordmenn som oppholder seg i utlandet for kortere eller lengre tid", altså både sjøfolk (som var og er den tradisjonelle målgruppen), men også alle de andre og nyere målgruppene, som studenter, diplomater, trailersjåfører, nordsjøarbeidere, turister, utenlandsboende osv.

Harald: Men ettersom nettet går på tvers av landegrenser, etablerte vi nettkirken for en menighet på tvers av både geografiske og kulturelle grenser, men med den fellesnevner at språket er norsk. Begrepet "surfe på" virker kanskje litt overfladisk i vår sammenheng, ikke minst siden gjennomsnittlig tidsbruk blant de besøkende på nettkirken er ca. 15 minutter. Surfere er svært velkommen innom, men du må gjerne kalle det "kirke for surfere og andre nettbrukere..."

Chat med presten
Gjennom nettkirkens hjemmesider kan man kontakte nettpresten og hans medarbeidere og få svar innen 24 timer. I tillegg er det mulig å chatte med presten på tirsdager mellom 12.00-14.00

Jay.no: Hvem er det som benytter seg av tjenesten?

Harald: det er vanskelig å bedømme siden samtalene er anonyme, men mye tyder på at det særlig er yngre mennesker med ulikt ståsted: Noen refererer til tvil og tro-spørsmål fordi de enten er kristne eller ønsker å være det, andre har mer "eksistensielle" problemer: Hvem er jeg, hvordan skal jeg takle det livet jeg lever. Noen stiller teologiske spørsmål, mens noen ber om forbønn. Den siste gruppen har ikke vært på chatten ennå.

Aggresjon
Jay.no: Er det noen spørsmål du ikke vil eller klarer å svare på?

Harald: I prinsippet tenker jeg at alle skal få et svar, om det så er de som bare skjeller meg som kirkerepresentant ut etter noter. De skal få vite at det er et menneske de forholder seg til, og at jeg gjerne vil vite hvorfor de er så aggressive.

Jay.no: Er det mange som tar aggresjonen sin ut på deg?

Harald: Svært få! Det som kommer, kommer helst anonymt på gjesteboken vår, og da i en slik form at vi som regel sletter det. Men de få jeg har fått, og som for det meste har hatt en til dels ubehagelig språkbruk, har alle fått et seriøst svar. I ett tilfelle førte det til en lengre og svært meningsfull dialog.

Medgang og motgang
Harald anslår at han hver tirsdag får chatte med mellom seks og åtte forskjellige personer. Selv om han i noen tilfeller kan henvise til andre som har mer kunnskap om enkelte emner gjør han det klart at han fortsatt ønsker å kunne fungere som en samtalepartner når problemer skal bearbeides.

Men nettpresten legger ikke skjul på at jobben inneholder både medgang og motgang.

Harald: det er gledelig med alle de som etter lengre tids kontakt forteller at livet har snudd til det bedre - at de tydelig er bønnhørt. Men det finnes også eksempler på selvmordskandidater jeg synes jeg har hatt god kontakt med som så plutselig er borte. Om det skyldes at de tok livet sitt eller kom over desperasjonen får jeg aldri vite.

Guds totale omsorg
Jay.no: Hvis du bare kunne si en ting til alle de som henvendte seg til dere, hva ville det vært?

Harald: Jesus sa en gang: "Kom til meg alle dere som strever og har vondt å bære, og jeg vil gi dere hvile". For meg er det Guds totale omsorg uttrykt med begripelige ord som jeg som nettprest kan få være med å virkeliggjøre.

© 1997-2011 Kommunion as
Jay.no og Kristen.no er varemerker for Kommunion as
Alle artikkel og bilder er gjengitt med tillatelse fra de respektive opphavsmenn. Gjengivelse tillatt kun etter forespørsel. For mer informasjon om copyright, se "om oss ".
Alle Bibeltekster er © copyright Det norske Bibelselskap 1978/85/2005 med mindre annet er oppgitt.
Redaktør: Susanne Bjorvand Ansvarlig redaktør: Anders Torvill Bjorvand
Webutvikling: Kommunion as

Powered by Cornerstone