Forsiden

Seminarer og bibeltimer
- glimt fra skjærgårds´11
Frokostkonsert
- glimt fra Skjærgårds´11
Etter 3,5 år med lite action her på Jay starter vi nå med nytt pågangsmot.
Sjekk ut denne fantastiske sangen fra Chris Tomlin :-) (lagt ut fra YouTube)
Bli med Jay på TenOase i Fredrikstad. Det blir gøy! Dette må du ikke gå glipp av.
Kristne filmer - hva er nå det?Bilder fra Mel Gibsons kommende film: "The Passion" Foto: Passion-movie.com

Kristne filmer - hva er nå det?

Bjorvand, Anders Torvill
2003-10-29
På sytti- og åttitallet ble vi overstrømmet av såkalt kristen musikk. Dette har etablert seg som et konsept i sin egen rett - men ikke uten kontrovers. Nå begynner det å komme filmer med høye produksjonskostnader og som er produsert med et kristent mål for øye. Blir dette severdig film?
I kjølvannet av Jesusvekkelsen på syttitallet oppstod den genuint kristne pop-/rock-bevegelsen. På åttitallet tok det virkelig av, og mange har gode forhold til band og artister som Larry Norman, Petra, Amy Grant og Take 6.

Dette skjedde ikke uten kontrovers, og det store spørsmålet var: hva skiller kristen musikk fra sekulær musikk. Mange har sikkert også hørt uttalelsen "bra til å være kristent". Skal vi stille det samme kravet til kvalitet i kristen musikk som ikke alltid er backet av de store plateselskapene, eller er kristen musikk en sjanger for seg som opererer på andre premisser og med andre siktemål?

Jeg vil si både ja og nei. Når vi tar for oss kristne som konkurrerer om oppmerksomheten med de sekulære bandene og prøver å lage "kristne" alternativer til den musikken som går på MTV, bør vi ha like høye kvalitetskrav som til den sekulære musikken. Noen artister greier dette. Eksempler er Stacie Orrico og POD. Eksempler på artister som faller igjennom kan være gode, gamle Petra - med et par hederlige unntak i sine aller første LP-plater.

Amy Grant er også et eksempel på en artist som har holdt høyt nok kvalitetsnivå at hun ble umiddelbart tatt inn av de store plateselskapene når hun endret tekstene sine fra å være kristne til å være "alment positive".

Samtidig har vi skyggesiden med artister som ikke har greid å slå gjennom i det sekulære markedet og som dermed putter inn noen "Jesus"-rop i tekstene sine og slår igjennom i det svakere kristne markedet.

Dette gjelder den musikken som langt på vei søker å bli et alternativ til den sekulære musikken. Jeg mener altså at denne musikken bør bli gjenstand for strenge kvalitetskrav.

Så har vi den musikken som er genuint kristen og som eksisterer for en helt annen hensikt enn å konkurrere med AC/DC. Et typisk eksempel er den moderne lovsangsmusikken. Også her kan vi vurdere apsekter med musikken, men på et helt annet plan. Lovsang er ikke easy-listener-musikk. Lovsang er tilbedelse til Gud. Lovsang er bønnesang. Teksten og de åndelige aspekter i melodi og framføring går foran hitpotensialet og en glatt produksjon hvis jeg skal vurdere slik musikk. Kort og godt vurderer jeg lovsang og lovsangsproduksjoner slik: hjelper denne sangen meg til å lovprise Gud?

Hva skyldes så denne lange avhandlingen om kristen musikk? Jo, nå skjer det noe nytt og spennende innen kristent filmarbeid. Flere filmtitler produseres nå av kristne med budsjetter som smaker av fugl. Jeg tror vi har mye å lære av de siste tiårene med debatt rundt kristen musikk når vi skal forholde oss til disse filmene.

I Norge er det selskapet MoviesforChrist som distribuerer et knippe kristne filmer og som har som mål å komme med en ny film i måneden - ikke så ulikt slik Master Music startet opp med musikk for over 20 år siden.

Her på Jay kommer vi framover til å anmelde og beskrive disse filmene. Vi kommer til å legge til grunn følgende premisser:
- Er filmen ment som et positivt alternativ til negative Hollywood-filmer, stiller vi like strenge krav som vi ville stilt til Hollywood-produksjonen. Det betyr ikke at budsjetter og spesialeffekter er alt. De dyreste filmene er sjelden de beste.
- Er filmene primært produsert med evangelisering for øye vil vi vurdere de annerledes og med en annen skala enn vi ville vurdert en sekulær spillefilm.

Dette blir en spennende tid, og vi ser fram til hva tiden vil bringe av spennende kristne filmer.

© 1997-2011 Kommunion as
Jay.no og Kristen.no er varemerker for Kommunion as
Alle artikkel og bilder er gjengitt med tillatelse fra de respektive opphavsmenn. Gjengivelse tillatt kun etter forespørsel. For mer informasjon om copyright, se "om oss ".
Alle Bibeltekster er © copyright Det norske Bibelselskap 1978/85/2005 med mindre annet er oppgitt.
Redaktør: Susanne Bjorvand Ansvarlig redaktør: Anders Torvill Bjorvand
Webutvikling: Kommunion as

Powered by Cornerstone