Forsiden

Seminarer og bibeltimer
- glimt fra skjærgårds´11
Frokostkonsert
- glimt fra Skjærgårds´11
Etter 3,5 år med lite action her på Jay starter vi nå med nytt pågangsmot.
Sjekk ut denne fantastiske sangen fra Chris Tomlin :-) (lagt ut fra YouTube)
Bli med Jay på TenOase i Fredrikstad. Det blir gøy! Dette må du ikke gå glipp av.

Sunniva Gylver om samboerskap

Holmedahl, Johannes
2001-01-25
Hva sier Bibelen om samboerskap? Er det som ble skrevet for 2000 år siden ting som passer inn i dagens samfunn? Kanskje har studentprest Sunniva Gylver svaret...
- Det som står i Bibelen om ekteskap er at "mannen skal forlate sin familie og følge sin hustru". Men ekteskapet på Bibelens tid var ganske annerledes enn det er i dag, og det er vanskelig å overføre dette til vår tid. Da giftet de seg når jenta var kjønnsmoden. I dag venter mange til de er 30 eller enda eldre, sier Sunniva Gylver. - Før kunne de ikke reise til nærmeste ambassade og gifte seg som vi kan i dag. Det er en helt annerledes situasjon.

Samboerskap eller ekteskap
Ingen par er like, og Sunniva mener det derfor ikke er lett å avgjøre om ekteskap eller samboerskap er riktig.
- Vi trenger strenge rammer. Det viktigste er at samlivet fungerer, mener studentpresten. - Men dette handler også om offentliggjøring. Å leve sammen er en offentlig handling.

Sunniva er kristisk til kirkens måte å formidle kjærlighet mellom to mennesker på, og til hvordan kirken har fokusert på at det er papiret på at man er gift som er viktig.
- Kirken har blitt veldig familiedyrkende, sier hun. - Familien blir ikke nødvendigvis bedre av at foreldrene er gift. Det er hvordan de lever sammen og at de er glade i hverandre som avgjør om barna får en god oppvekst. Men i et ekteskap er man kanskje mer villig til å jobbe litt ekstra for å få det til å fungere.

Vil feire ekteskapet
- Ekteskapet er en viktig feiring, mener Sunniva. - Vi må tro på kjærligheten, og jeg er ikke sen med å ta i litt ekstra hvis jeg er prest i et bryllup. Mange har opplevd at ekteskap ikke fungerer og da må man bruke store ord for å minne folk på kjærligheten, få dem til å glemme stygge statistikker og oppmuntre dem til å jobbe for å få forholdet til å fungere.

Samboerskap synd?
Sunniva liker ikke snakke om seksualitet og synd i samme setning. Og spørsmålet om samboerskap er synd virker vanskelig å svare på.
- Hvis man er samboer fordi man ikke vil satse er det synd å nærme seg det andre mennesket så det åpner seg opp, uten å mene det fullt ut, forklarer studentpresten. - Jeg har likevel respekt for at folk vil prøve å leve sammen, og velger samboerskap som en prøve på et fremtidig ekteskap...

© 1997-2011 Kommunion as
Jay.no og Kristen.no er varemerker for Kommunion as
Alle artikkel og bilder er gjengitt med tillatelse fra de respektive opphavsmenn. Gjengivelse tillatt kun etter forespørsel. For mer informasjon om copyright, se "om oss ".
Alle Bibeltekster er © copyright Det norske Bibelselskap 1978/85/2005 med mindre annet er oppgitt.
Redaktør: Susanne Bjorvand Ansvarlig redaktør: Anders Torvill Bjorvand
Webutvikling: Kommunion as

Powered by Cornerstone