Forsiden

Seminarer og bibeltimer
- glimt fra skjærgårds´11
Frokostkonsert
- glimt fra Skjærgårds´11
Etter 3,5 år med lite action her på Jay starter vi nå med nytt pågangsmot.
Sjekk ut denne fantastiske sangen fra Chris Tomlin :-) (lagt ut fra YouTube)
Bli med Jay på TenOase i Fredrikstad. Det blir gøy! Dette må du ikke gå glipp av.

Jorda rundt med selvlaget seilbåt

Rasmussen, Helene
2001-01-27
- Siste gangen jeg var sjøsyk…? Torill må tenke seg litt om på spørsmålet fra en nysgjerrig passasjer. - Det var nok en gang på 80-tallet, det. Hun smiler. - Men vi har med sjøsyketabelletter i tilfelle noen av de som er med om bord blir dårlige, beroligere hun ham som stikker hodet opp fra kahytten, kanskje en liten anelse grønn i fjeset.
Bak rattet står Torills mann, Jan. Det er han som har bygd båten Origo, og han har gjort det helt selv.
- Må man ikke være veldig flink for å bygge en slik båt?
Jan smiler.
- Nei da, jeg hadde en bok og så fulgte jeg det som stod i den. Uansett, så tror jeg ikke hvem som helst kunne ha laget en så flott seilbåt som har holdt gjennom en jordomseiling.
- Båten er blitt like stor som hagen vår, forteller Torill.
Etter å ha lest en bok om å bygge båter måtte de ha en tegning å gå etter. Det tok ett år å få den. Så var det i gang med selve byggingen. Det tok fem år. Til sammen brukte de altså seks år på å få i stand båten de skulle seile jorda rundt med.

Dyrt å lage båter
Men hvordan fikk de ideen om å bygge en egen båt?
- Vi måtte jo ha det hvis vi skulle seile rundt jorda, smiler de.
En av guttene vil også ha en sånn, og spør om de tar opp bestilling. Det gjør de ikke. Nå lager han bare småbåter, og det tar både tid og penger til materiale, så det er bedre å kjøpe en.
- Kunne dere seile fra før?
- Vi hadde litt erfaring, men det var mest fra mindre seilbåter. Men det var ikke noe problem, det gikk fint.

Innom mange land
På jordomseilingen var de innom mange land. Litt over 20, anslår Torill.
- Det er ikke så lett å si, sier hun.
- Jeg er faktisk ikke sikker. Det blir jo en del, da. Vi seilte forbi mange, og det er ikke godt å si nøyaktig hvor mange land vi var innom.
Og det er klart det blir ganske mange, siden jordomseilingen varte i to år. Og de har fått oppleve ganske mange forskjellige land og kulturer.
- Det lengste oppholdet hadde vi i Florida. Der bor faren min, så vi var hos han i flere måneder. Ellers hadde vi lengre og kortere stopp på de forskjellige stedene. Vi seilte ganske lenge på åpent hav, også. Den lengste strekningen var på 40-50 dager. Det er like lenge som en sommerferie, det.

Lekselesing og brødbaking
Med så lange strekninger må man ha noe å gjøre. De fikk lest noen bøker på turene. Barna måtte også følge med i undervisningen slik at de ikke ble hengende etter kameratene hjemme. Familien Bording består av syv unger i tillegg til Torill og Jan. Bare en av jentene måtte dra hjem under turen for å ta eksamen, noe som var ganske viktig å få med seg. Minstemann Joakim, som nå er 16, var bare ni år.
- Når vi stoppet på de forskjellige stedene, ble de kjent med andre unger som bodde der. De hadde med seg en basketball, og da de spurte de andre ungdommene om veien til en basketballbane fikk de lett kontakt.
Ellers gikk det mye tid til å bake brød og lage mat. Med seg fra Norge hadde de suppeposer og mel.
- Hver dag bakte vi brød, forteller Torill.
Og maten ble ikke dårlig, heller, det eneste var melbiller i melet.

Pirater
- Var dere ofte redde?
- Å nei, det var vi ikke. Vi var ikke redde for noen situasjoner på havet. Det var vel bare en gang vi var ordentlig redde. Det var på kysten en plass langt herfra. Midt i mot oss kom en båt med pirater. Men så svingte de unna. Vi trodde de bare var ute etter å lure oss, og vi trodde de skulle komme tilbake og plyndre oss. Da var vi redde.
Turen ellers gikk fint, men det betyr ikke at de ikke har opplevd masse. En av guttene lurer på om de ikke har skrevet bok.
- Jo da, vi har skrevet bok. Hvis du tenkte på noen spesiell, så kan det ikke være den, for den er ikke kommet ut enda, forklarer Torill.
- Men vi har skrevet mange artikler, og så har vi vært på TV.
Boka kan downloades fra familiens hjemmeside, www.bording.no. Det samme kan dagboka fra hele turen. Klipp fra boka viser at det har vært mye mer dramatikk enn det Torill fortalte meg. Uvær, hai og tyveri er bare noen av de vanlige problemene.

Ikke til utlån
Båten er fremdeles i bruk.
- Jan er med i KFUM, og der bruker de den en del. Og så er vi med i Laget og bruker båten i anledninger som dette, sier Torill.
Det er KICK-OFF i Mandal denne dagen, og for å gjøre det litt mer spennende for de som kommer der for å få inspirasjon til å fortelle andre om Jesus har de stilt seg selv og dagen til disposisjon.
- Vi låner eller leier ikke ut båten, men vi bruker den masse i slike anledninger. Det meste vi har vært som har overnattet i båten er rundt 20 stykker. Da sto vi til land, ellers kunne vi ikke vært så mange. Det er bare plass til 7-8 i senger. Vi bruker den mye selv også. I sommer har vi vært nedover i Europa. Til neste år skal vi besøke datteren vår i England. Hun studerer der.

Mye musikk
Noen av guttene stemmer i gamle bedehusslagere som "Navnet Jesus blekner aldri" og litt nyere "Amen". Det er skikkelig bra, begavede gutter som synger flerstemt.
- Skal si de er flinke til å synge, de guttene, smiler Torill.
- Sang dere mye da dere var ute på havet?
- Ja, det ble jo en del musikk. Vi hadde med oss noen instrumenter, som keyboard og gitar. Ungene kunne ligge i køyene og høre på musikk.
Det er vel ikke så altfor mye å finne på måned etter måned alene på åpen sjø. Men turen var nok topp likevel. Familien Bording har virkelig fått gjort noe litt annerledes. Origo er en flott båt, med et godt stykke hav bak seg. Med en båt de har bygd selv…

© 1997-2011 Kommunion as
Jay.no og Kristen.no er varemerker for Kommunion as
Alle artikkel og bilder er gjengitt med tillatelse fra de respektive opphavsmenn. Gjengivelse tillatt kun etter forespørsel. For mer informasjon om copyright, se "om oss ".
Alle Bibeltekster er © copyright Det norske Bibelselskap 1978/85/2005 med mindre annet er oppgitt.
Redaktør: Susanne Bjorvand Ansvarlig redaktør: Anders Torvill Bjorvand
Webutvikling: Kommunion as

Powered by Cornerstone