Forsiden

Seminarer og bibeltimer
- glimt fra skjærgårds´11
Frokostkonsert
- glimt fra Skjærgårds´11
Etter 3,5 år med lite action her på Jay starter vi nå med nytt pågangsmot.
Sjekk ut denne fantastiske sangen fra Chris Tomlin :-) (lagt ut fra YouTube)
Bli med Jay på TenOase i Fredrikstad. Det blir gøy! Dette må du ikke gå glipp av.
Evig vinter, aldri julLucy oppdager klesskapet. Foto: www.narnia.no

Evig vinter, aldri jul

Dammann, Josva
2006-12-28
I Norge har de fleste i år måttet feire jul uten det ønskede vinterværet. Filmen om motsetningen - historien om landet med evig vinter, men uten julefeiring - lå nok under mange juletrær i år.
Narnia = jul
Mange forbinder nok andre boken i den klassiske serien om Narnia, Løven, heksa og klesskapet, med julen. Kanskje fordi NRK ved flere anledninger har sendt BBCserien basert på C. S. Lewis’ fantasyklassiker ved juletider.

Samtidig må historien kunne sies å være en ordentlig julehistorie på mer enn en måte. Fire barn kommer til den magiske landet Narnia for å redde den fra Heksa Hvits forbannelser. Samtidig som Frøken Hvit sprer frykt og styrer landet med iskald jernhånd, sørger hun for at det - i motsetning til forholdene i Norge - alltid er vinter, men at det aldri blir jul.

Forventninger
Når Shrekregissør Andrew Adamson har laget en nyinnspilling av fortellingen om løver, hekser og gigantiske klesskap har han ikke tatt på seg en enkel jobb. Det er mange forventninger som skal tilfredsstilles. Dessuten har mange sterke følelser knyttet til både boken og den tidligere omtalte BBC-innspillingen.

helhetlig
Filmteamet har absolutt lagt mye arbeid i detaljene i filmen. Dessverre ligger en av filmens svakheter i det at den ikke tar seg god nok tid til å gi et ordentlig inntrykk av naturen og omgivelsene i Narnia. Etter min mening kunne de med hell ha brukt mer tid på å gi seerne større visuelle bilder av det magiske landet. Jeg sitter dessverre igjen med mer helhetlig følelse av omgivelsene barna er i før de går inn i Narnia.

Til gjengjeld er ekstramaterialet godt og utfyllende, selv om jeg savner mer utfyllende klipp med tabber skuespillerne har gjort under innspillingen. På bonusdisken er både detaljer i kostymer, kulisser og rekvisitter, og tankene bak mye av det ferdige resultatet, presentert. Det hever både helhetsinntrykket av pakken man har kjøpt, og opplevelsen av selve filmen.

Skuespillerkunst
Legg for eksempel merke til hvordan Heksa Hvits kostyme forandrer seg gjennom hele filmen. Det er svært mange detaljer lagt inn i hennes rolle og det som forbindes med den. Dessverre synes jeg likevel ikke Tilda Swinton spiller heksa så skremmende og farlig som jeg har forestilt meg henne. Hun virker slett ikke så farlig for alle barna i filmen. Og dessverre heller ikke for seerne. For meg blir figuren for forutsigbar.

Til gjengjeld blir den yngste av de fire barna, Lucy, spilt svært godt og overbevisende av Georgie Henley. Hennes venn faunen Tumnus, er også fantastisk spilt av James McAvoy. Tumnus er karakteren bak kanskje ett av de mest magiske øyeblikkene i filmen når det kommer til det musikalske. Følg nøye med når han spiller en fantastiske nattasang på fløyte. Blant Henleys beste øyeblikk må jeg nevne den trollbindende avduking av klesskapet.

I tillegg må Professor Kirke, spilt av Jim Broadbent, også få litt ære for jobben han har gjort. På tross av få scener overbeviser han stort!

Konklusjon
Selve historien om Narnia har heldig vis blitt tatt seriøst av filmteamet. Filmen er tro mot boken samtidig som den ikke virker stiv. Det er godt å endelig kunne se den mest kjente boken om Narnia filmatisert uten at man trenger å fnise av eller gremme seg over filmeffektene underveis.

Du har ingen grunn til å verken lynsje Adamson eller gråte hvis du fikk nyinnspillingen av Løven, heksa og klesskapet til jul. Vi gleder oss allerede til oppfølgeren Prins Caspian som etter planen skal komme på kino i juli 2008.

Anmeldelsen er basert på den vanlige todisks kjøpefilmen.

© 1997-2011 Kommunion as
Jay.no og Kristen.no er varemerker for Kommunion as
Alle artikkel og bilder er gjengitt med tillatelse fra de respektive opphavsmenn. Gjengivelse tillatt kun etter forespørsel. For mer informasjon om copyright, se "om oss ".
Alle Bibeltekster er © copyright Det norske Bibelselskap 1978/85/2005 med mindre annet er oppgitt.
Redaktør: Susanne Bjorvand Ansvarlig redaktør: Anders Torvill Bjorvand
Webutvikling: Kommunion as

Powered by Cornerstone