Forsiden

Seminarer og bibeltimer
- glimt fra skjærgårds´11
Frokostkonsert
- glimt fra Skjærgårds´11
Etter 3,5 år med lite action her på Jay starter vi nå med nytt pågangsmot.
Sjekk ut denne fantastiske sangen fra Chris Tomlin :-) (lagt ut fra YouTube)
Bli med Jay på TenOase i Fredrikstad. Det blir gøy! Dette må du ikke gå glipp av.
The College DropoutFoto: Amy V. Cooper, kanyewest.com
Kanye West:

The College Dropout

Dammann, Josva
2005-06-07
På CD-coveret til superprodusenten Kanye West står det et "Parental advisory"-merke for å varsle om tekster med ord du ikke ville sagt til moren din. Men Kanye har i hvert fall lest det andre bud.
Det første som møter deg når du åpner coverheftet til den over en time og 15 minutter lange debuten til Kanye West er en lang og tydelig takk til Gud. Rapperen som har produsert artister som Jay-Z, Alicia Keys og John Legend bruker kanskje mange fy-ord, men han misbruker ikke "Herren sin Guds navn".

Dønn seriøs
West er en av de få som har laget en hit med navnet Jesus i tittelen. Og han er dønn seriøs når han rapper om hvor mye han trenger Gud. For å forsikre seg om at sangen ikke skal bli oversett av musikkbransjen legger han også til: "They say you can rap about anything except for Jesus / That means guns, sex, lies, videotapes / But if I talk about God my record won't get played, huh?". Men den tredje singelen fra CD-en ble ikke bare spillt. Tidligere i år vant West til og med en grammy for beste rap-sang; "Jesus Walks".

På "The College Dropout" prøver Kanye å si mer enn bare hva han tror på. En av tingene er at man ikke kommer noen vei hvis man skal sitte på skolebenken hele livet. Kanye selv fullførte aldri college. Han presenterer mye av den harde virkeligheten og ser med skråblikk på hvordan mange mennesker blir tvunget til å kjempe for å overleve. Sangen "The New Workoutplan" oppfordrer for eksempel jenter til å trene seg fine nok til å få rike beundrere. For å understreke poenget har det blitt plassert inn en del mellomspor med prating. Det blir riktignok sagt mye morsomt, men mye av det kunne nok bare kuttes bort.

En annen ting er at noen sanger kan virke litt lange. Se for eksempel på avslutningssporet "Last Call". Det varer i nesten 13 minutter. Kanye rapper oss gjennom hele karieren sin, som om vi skulle være barnebarna hans. Greit at han er stolt og vil si mye, det er jo imponerende og han gjør det ikke dårlig heller. Men noen ganger blir det litt vanskelig å få oversikten.

Sort talent
Likevel, det skal ikke skjules at Kanye presterer vanvittig bra på mange områder. Når det gjelder talent innenfor rapping må du høre sangen "Through The Wire". West rapper hele sangen mens kjeven nylig er opperert for tre brudd etter en ulykke. Han rapper bokstavelig talt gjennom stål tråder som skal holde kjeven på plass.

CD-en inneholder unektelig en samling sanger som slår det meste. Sjekk for eksempel ut "All Falls Down", "Spaceship" og "Jesus Walks". Og for noen gjesteartister! Talib Kweli, Ludacris og Common er bare noen av dem. Selv om CD-en er lang er det sjelden West gjentar seg selv. Og skulle du ønske å skippe litt er har du fortsatt masser av godis å høre på!

Inne i coveret får vi blant annet se bilder fra årboka til Kanyes skoleklasse. Under de forskjellige bildene står det mer eller mindre lovende framtidsspådommer. Kanye har fått teksten "Most Unlikely to Succeed". Det er vel ikke nødvendig å si at jeg ikke tror på spådommer.

© 1997-2011 Kommunion as
Jay.no og Kristen.no er varemerker for Kommunion as
Alle artikkel og bilder er gjengitt med tillatelse fra de respektive opphavsmenn. Gjengivelse tillatt kun etter forespørsel. For mer informasjon om copyright, se "om oss ".
Alle Bibeltekster er © copyright Det norske Bibelselskap 1978/85/2005 med mindre annet er oppgitt.
Redaktør: Susanne Bjorvand Ansvarlig redaktør: Anders Torvill Bjorvand
Webutvikling: Kommunion as

Powered by Cornerstone