Forsiden

Seminarer og bibeltimer
- glimt fra skjærgårds´11
Frokostkonsert
- glimt fra Skjærgårds´11
Etter 3,5 år med lite action her på Jay starter vi nå med nytt pågangsmot.
Sjekk ut denne fantastiske sangen fra Chris Tomlin :-) (lagt ut fra YouTube)
Bli med Jay på TenOase i Fredrikstad. Det blir gøy! Dette må du ikke gå glipp av.
Seigmenn og seigdamer, eller historien om

Laban

Skeie, Siri Telstø
2003-01-08
Foreldre er noen rare dyr. Enten bryr de seg ikke i det hele tatt, eller så bryr de seg altfor mye. Isak og Rebekka hører til siste kategorien. De ville gjerne at sønnen Jakob skulle reise til Mesopotamia og finne seg kone blant Laban's døtre.
Fritt gjenfortalt fra 1. Mosebok 28-31 skjer dette:
Foreldre er noen rare dyr. Enten bryr de seg ikke i det hele tatt, eller så bryr de seg altfor mye. Isak og Rebekka hører til siste kategorien. De ville gjerne at sønnen Jakob skulle reise til Mesopotamia og finne seg kone blant Laban's døtre. Heller det enn å finne seg en kone i det området de bodde i. Jakob reiser av gårde til Mesopotamia. Han kommer til Laban, og etter hvert får han begynne å jobbe for Laban, han passer sauer. Hva vil du ha i lønn, spør Laban? Hva med at jeg jobber i syv år og så får gifte meg med Rakel, den yngste datteren din? Ja, det kunne Laban gå med på.

Jakob syntes syv år gikk som noen dager, fordi han var veldig glad i Rakel allerede. Men så lett skulle det ikke gå. For da Jakob endelig skulle få gifte seg med Rakel, lurte Laban ham til gifte seg med storesøstera Lea. Jakob sa at det var jo Rakel han ville ha, og Laban gikk med på å gi Jakob Rakel også hvis han ville jobbe der i syv år til. Ok, det var 14 års jobbing for 2 koner.

Jakob har etter hvert jobbet hos Laban i 20 år, og har to koner, flere trellkvinner, mange barn og en stor buskap, dvs mange dyr? Sønnene til Laban begynner å murre, og sier at Jakob har tatt all rikdommen til faren deres. Mens Laban skjønner at Gud har velsignet ham pga Jakob. Så de blir enige om at Jakob skal ta alle sauer og geiter som er prikkete, spraglete og flekkete, mens Laban skal ha alle de andre. Det skal da være Jakobs lønn, tjent og merket på ærlig vis. Så drar Jakob fra Laban, og tar med seg både sine koner og trellkvinner, alle sine barn og hele buskapen.

Selvfølgelig skjer det litt med både Jakob og Laban, med konene og dyrene. Laban lurer Jakob, og Jakob lurer Laban. T.o.m Rakel lurer faren sin. Og det blir noe skikkelig innviklede greier, som jeg ikke gidder forklare. Men så kommer "the happy ending": Jakob og Laban har altså hatt store uenigheter om både døtre og dyr. Men når Jakob har reist, drar Laban etter, og de slutter fred. De inngår en avtale, for selv om Laban mener at døtrene og buskapen ennå er hans, og Jakob mener at han har jobbet i 20 år for Laban for å få det, så velger Laban og Jakob å slutte fred, de bygger en minnestein og gir sine løfter for fremtiden.

Om luringer
Laban mente han var lur, men ikke lur nok. Han fikk masse (saue-flokken økte) da Jakob jobbet for ham, og han mistet masse. Hvis du vil være lurere enn Laban, så spør den lureste, nemlig Gud. Han sier gi, så skal du få, mens Laban tok, og mistet. Gud bruker luringer, hvis de velger å spørre luringen over alle luringer om hjelp. Hva kan vi ta med inn i himmelen? Du kan samle på alt mulig, men vil du være lur så ta med deg mennesker.

Laban og Jakob styrte skikkelig med disse sauene. Mye ville ha mer, og om de var venner i starten skulle det gå lang tid før de ble det igjen. Faktisk ikke før de sluttet fred?

Om å slutte fred
Tenk om flere hadde sluttet fred. Tenk om Arafat og Sharon i Midt-Østen hadde sagt at nå slutter vi fred, selv om vi ikke klarer å bli enige om alt? Nå kan vi ikke lenger skyte og sprenge hverandre i lufta, det tjener ingen på. Så vi må bare bestemme oss for å bli enige.

Tenk om du og venninna di kunne slutte fred. At dere kunne begynne å snakke sammen igjen på skolen, eller begynne å skryte av hverandre overfor andre venner. Istedenfor å baksnakke hverandre sent og tidlig. For det kommer ikke så mange gode frukter ut av det.

Laban og Jakob sluttet fred, og Laban lovet å ikke gjøre Jakob noe mer ondt. Jeg tror Laban innrømmer, og innser, at han har vært en luring og litt slu. For da han reiste etter Jakob, og de sluttet fred, så forpliktet Laban seg på heretter å ikke gjøre noen ondt.

Jeg tror faktisk at det bare er Jesus som er løsningen for alle disse tingene. Tror bare Jesus er den som kan gi deg fred også.

Joh 14,28: Fred etterlater jeg dere, min fred gir jeg dere, ikke den fred som verden gir.

© 1997-2011 Kommunion as
Jay.no og Kristen.no er varemerker for Kommunion as
Alle artikkel og bilder er gjengitt med tillatelse fra de respektive opphavsmenn. Gjengivelse tillatt kun etter forespørsel. For mer informasjon om copyright, se "om oss ".
Alle Bibeltekster er © copyright Det norske Bibelselskap 1978/85/2005 med mindre annet er oppgitt.
Redaktør: Susanne Bjorvand Ansvarlig redaktør: Anders Torvill Bjorvand
Webutvikling: Kommunion as

Powered by Cornerstone