Forsiden

Seminarer og bibeltimer
- glimt fra skjærgårds´11
Frokostkonsert
- glimt fra Skjærgårds´11
Etter 3,5 år med lite action her på Jay starter vi nå med nytt pågangsmot.
Sjekk ut denne fantastiske sangen fra Chris Tomlin :-) (lagt ut fra YouTube)
Bli med Jay på TenOase i Fredrikstad. Det blir gøy! Dette må du ikke gå glipp av.
Glade julVar det sånn det så ut da Jesus var født? Foto: SF Norge AS

Glade jul

Dammann, Isak
2006-12-29
Maria gråt, skrek og ropte etter mamma.
Frykt
Landet var okkupert og ble styrt av en landsforræder som kunne fått Quisling til å virke som en uskyldig skolegutt. Ikke nok med at han stod bak massakren på ca 2000 småbarn - han henrettet også to av sine egne barn. Hans motstandere ble utsatt for noen av verdenshistoriens mest bestialske torturmetoder, og deretter spikret levende opp som et eksempel til skrekk og advarsel for alle. Det sier seg selv at samfunnet på denne tiden var gjennomsyret av frykt og frustrasjon.

Jomfru?
I dette landet, på denne tiden - i en liten fjell-landsby med dårlig rykte - bodde Maria; en jente tidlig i tenårene, i ferd med å bli giftet bort. Mens hun var forlovet oppdaget hennes tilkommende at hun var gravid – og han visste at det ikke var med ham. Det er lett å tenke seg hvilket rabalder som oppstod, og hvilken skuffelse han må ha følt.

For Maria var nok situasjonen enda vanskeligere. Hun var giftet bort til en mann fra en god slekt. Riktignok bare en snekker, men familien hennes skulle sannsynligvis likevel få en medgift som var betydelig for fattige landsbyboere. Plutselig stod hun anklaget for å ha ødelagt alt – både for mannen og sin egen familie.

Hun bedyret selv at hun var uskyldig, men det er lett å tenke seg hvordan mannen og familiene på begge sider må ha reagert da hun presenterte en historie om en engel som hadde kommet til henne og sagt at barnet hun skulle få kom fra Gud og ikke var blitt til ved hjelp av en mann! I en religiøs familie må en slik påstand ha blitt sett på som blasfemi – som på samme måte som utroskap, kunne straffes med døden ved steining!

Bryllupsreisen
Noen brikker falt heldigvis på plass etter hvert. Josef bestemte seg for å ta Maria til seg, etter å selv ha fått bekreftet Marias historie av en engel.

Men så kom en ny nedtur! Maria var høygravid da hun i forbindelse med en folketelling måtte legge ut på en 160 kilometer lang reise sammen med sin forlovede, til mannens hjemby. For en jente som snart skulle føde må dette ha vært en stor påkjenning, og sannsynligvis også det som utløste fødselen. Ved rask gange 13-14 timer om dagen kan turen ha tatt to dager. Kanskje satt Maria på hesteryggen, men som høygravid var det uansett langt fra en drømmeferie!

Fjøset
Stemningen ble nervøs og anspent da de nærmet seg byen. Mens Marias rier kom stadig hyppigere, måtte hun og Josef gå fra herberge til herberge for å finne et ledig rom. Byen var full av tilreisende i forbindelse med folketellingen, og det så ut til at hun måtte føde i de overfylte gatene. Desperasjonen var ekstrem da de til slutt takket ja til å overnatte i et fjøs sammen med dyrene. Det var ikke et moderne og hygienisk fjøs under kontroll av distriktsveterinæren, det var kun et oppholdssted for dyrene.

Det var aldri snakk om rengjøring i et fjøs. Det lå møkk på gulvene. Stanken var uutholdelig. For en fødsel kan man knapt finne et mer uegnet sted – men litt privatliv og tak over hodet ble verdsatt høyere enn et litt renere underlag på gaten utenfor. Sannsynligheten er stor for at Maria gråt, skrek og ropte etter mamma. Jeg vil også anta at Maria og Josef på toppen av det hele følte en ganske stor usikkerhet ved faktisk å skulle føde et barn uten en menneskelig far!! Uansett hva en engel hadde sagt – jeg ville ha vært livredd!

Julestemning?
Er det dette bildet du ser for deg når du hører juleevangeliet, eller har du sett på det å føde i en stall som hyggelig og romantisk? Det har jeg. Bildet av Jesusbarnet og de stolte foreldrene med en ren og pen ku ved siden av gir meg julestemning – og slik vil jeg det skal fortsette å være selv om jeg vet at virkeligheten må ha vært en annen. Kanskje er ikke alle detaljer ved min variant av historien 100% korrekte, men historien min er i alle fall mye riktigere enn glansbildeversjonen jeg har vokst opp med – og som jeg fortsatt liker og vil fortsette å like!

Guds strategi
Da Gud valgte å besøke jorda fant han ikke en gjennomsnittsfamilie som kunne gi et riktig bilde av hvordan livet var for mange. Hans plan var å velge en tid, et sted og en situasjon som var gjennomsyret av fortvilelse, frykt og mangel på komfort. Bare på den måten kunne det bli perfekt! For dersom Gud hadde blitt født inn i en gjennomsnittsfamilie, ville halve verden hatt grunn til å si: "Han hadde bedre forutsetninger enn jeg har!" og "Han har ikke opplevd det jeg har opplevd!"

Hele Jesus’ liv var et produkt av Guds geniale strategi, med en finale som ingen kan tangere: Uskyldig dømt til romersk tortur helt til grensen av hva et menneske kan tåle – og så korsfestet før han på siste utpust sier: "Far – tilgi dem for de vet ikke hva de gjør!"

Ingen kan si: "Jeg har det verre.", "Gud vet ikke hvordan jeg har det." eller "Det jeg har blitt utsatt for kan ikke tilgis."

© 1997-2011 Kommunion as
Jay.no og Kristen.no er varemerker for Kommunion as
Alle artikkel og bilder er gjengitt med tillatelse fra de respektive opphavsmenn. Gjengivelse tillatt kun etter forespørsel. For mer informasjon om copyright, se "om oss ".
Alle Bibeltekster er © copyright Det norske Bibelselskap 1978/85/2005 med mindre annet er oppgitt.
Redaktør: Susanne Bjorvand Ansvarlig redaktør: Anders Torvill Bjorvand
Webutvikling: Kommunion as

Powered by Cornerstone