Forsiden

Seminarer og bibeltimer
- glimt fra skjærgårds´11
Frokostkonsert
- glimt fra Skjærgårds´11
Etter 3,5 år med lite action her på Jay starter vi nå med nytt pågangsmot.
Sjekk ut denne fantastiske sangen fra Chris Tomlin :-) (lagt ut fra YouTube)
Bli med Jay på TenOase i Fredrikstad. Det blir gøy! Dette må du ikke gå glipp av.
Jula er for alle!86400 barn dør av sult hver dag. Foto: Brynjar Benjamin Nystedt

Jula er for alle!

Dammann, Josva
2006-12-22
De sier det i nyhenene stadig vekk. Men er vi egentlig så egoistiske i julen?
Materialisme
Se på nyhetene en tilfeldig dag i desember, og sannsynligvis vil du få høre samme "nyhet" som dagen før, og dagen etter - bare i forskjellige vinklinger. Vi er egoistiske mennesker som bruker alt for mye penger på oss selv. Nye mennesker sier det igjen og igjen, på forskjellige måter. Vi bruker mer penger på oss selv enn noensinne. Vi må finne tilbake til julens egentlige budskap.

Egoisme?
Men er egoisme virkelig det riktige ordet for å beskrive Norges mennesker i førjulstiden? Jeg er usikker. Pengene brukes stort sett på gaver til de vi bryr oss om og opplevelser vi kan dele med andre. Vi bruker ikke i så stor grad pengene på oss selv.

Jeg synes det er både pessimistisk og enkelt å skulle forklare den økende omsetningen i norske butikker med egoisme. Men hvis man derimot ser på julehandelen i et verdensomspennende perspektiv, så blir tanken mer forståelig.

Nordmenn har gjort julen til en materialistisk greie hvor man kjøper unyttige ting til hverandre mens barn sulter til døden hver dag. Vi bør føle ansvar siden vi vet om den ekstreme fattigdommen andre steder i verden uten å gjøre nok med det. Men samtidig som hver enkelt må ta ansvar er det veldig lett å skylde på kulturen i samfunnet og juletradisjonene som har blitt så sterke i Norge.

Julens budskap?
Og apropos juletradisjoner. Har du tenkt over at du kan du feire jul uten juletre, ribbe, julepynt, nisser, gaver og godteri? Det er jo ikke de tingene som julen egentlig handler om. Likevel er jeg redd for at vi har pakket inn julen så mye at vi ikke lenger kan kjenne hva som er kjernen.

Det er massevis av prat om at vi har glemt julens egentlige budskap, men hva er julebudskapet egentlig? Det er kanskje på tide å fortelle hva jula egentlig er i stedet for å prate om hva den ikke skal være.

Tilbake til begynnelsen
For å se på hva som er julens budskap, så burde vi se tilbake på hva som er opphavet til hele feiringen. Det enkle svaret er at Jesus ble født. Men for å gå dypere inn i hva julen dreier seg om bør man kanskje ta en kikk på hvorfor Jesus ble født, og hva han brukte livet sitt på.

Det er en spesiell tanke at Gud kom til jorda som et menneske. Selve fødselen representerer det at Gud tar et skritt nærmere menneskene. Vi er langt fra perfekte, men han vil være sammen med oss, så han kommer som Jesus. Han opplever hvordan det er å være et menneske, på godt og vondt. Han brukte tiden sin på de som var fattige, syke og utstøtt. Han hjalp og var en venn for de som trengte det. Han var rettferdig og god i alle ting.

En julefortelling
Det er en historie i bibelen som tar utgangspunkt i noe som kan minne litt om vår julefeiring:

Det hadde akkurat vært lønningsdag og etter en slitsom uke var det tid for å ha familiefest. Det var marked i tempelet og det var fullt av mennesker som stresset rundt mens de lette etter det de trengte, og det de ønsket seg.

Men da Jesus så alle som kjøpte og solgte i tempelet fikk han ikke julestemning. Det som skjedde virket sikkert uforståelig og merkelig, både for kjøpmennene, kundene og disiplene.

Jesus går amok
Jesus ble sint. Han gikk amok. Han løp inn i handelsbodene og rev varer ned på gulvet. Han veltet bord så penger og produkter fløy i alle retninger. Forskremte kunder og selgere løp. Og sinte mennesker kjeftet.

Det var kaos. Da Jesus stoppet opp og alt ble stille minnet han alle på at de ikke var i et kjøpesenter. Tempelet skulle ikke være en urban jungel, det skulle være edens hage. Paradis. Dette stedet skulle være en liten bit av himmelen på jorden. Et sted hvor man kunne snakke med Gud.

Jeg tror mange var sinte på Jesus den dagen.

Julens budskap
Men da handelen hadde stoppet opp, Da tempelplassen var nesten tømt og de rike og vellykkede menneskene var på vei videre til et annet marked. Da demonstrerte Jesus hvorfor han kom.

Etter å ha fortalt alle hvordan ting ikke skulle være, så viste han dem hvordan det skulle være.

Han demonstrerte julens budskap. Da han rev ned markedsbodene hadde han gjort plass til de fattige, krøplingene, de syke og de som ikke hadde venner. Barn, voksne og gamle som trengte hjelp. De som trengte en venn og som ønsket å høre at det var plass til dem kom til Jesus på den tomme tempelplassen. Og han var vennen deres.

© 1997-2011 Kommunion as
Jay.no og Kristen.no er varemerker for Kommunion as
Alle artikkel og bilder er gjengitt med tillatelse fra de respektive opphavsmenn. Gjengivelse tillatt kun etter forespørsel. For mer informasjon om copyright, se "om oss ".
Alle Bibeltekster er © copyright Det norske Bibelselskap 1978/85/2005 med mindre annet er oppgitt.
Redaktør: Susanne Bjorvand Ansvarlig redaktør: Anders Torvill Bjorvand
Webutvikling: Kommunion as

Powered by Cornerstone