Forsiden

Seminarer og bibeltimer
- glimt fra skjærgårds´11
Frokostkonsert
- glimt fra Skjærgårds´11
Etter 3,5 år med lite action her på Jay starter vi nå med nytt pågangsmot.
Sjekk ut denne fantastiske sangen fra Chris Tomlin :-) (lagt ut fra YouTube)
Bli med Jay på TenOase i Fredrikstad. Det blir gøy! Dette må du ikke gå glipp av.
Alltid ingentingEr tomhet hvitt? Foto: Josva Dammann

Alltid ingenting

Dammann, Josva
2007-02-14
Hva kom først? Høna eller egget, mikrofonen eller høytaleren, Gud eller mennesket?
Evig diskusjon
Når det kommer til kristendommen og gudstro er det mye vi kan argumentere for og imot. Selv om jeg føler store deler av troen min er bygget på logiske og godt begrunnede tanker, så vil jeg aldri kunne vinne en diskusjon mot en ateist. Og en ateist vil aldri kunne vinne en diskusjon mot meg.

Finnes ingenting?
Hjernene våre klarer ikke å forstå alt. Er universet uendelig, eller avgrenset? Hvis det er avgrenset, hva er da utenfor universets ende? Vi klarer ikke forstå at det kan finnes et fullstendig tomrom. Vi vil aldri kunne se, eller bevise med øynene våre, noe som ikke er der. Jeg tror ikke at vi som mennesker fullt ut kan forstå en tanke om et fullstendig tomrom. En tanke om at rommet vi eksisterer i - universet - ikke alltid har vært der.

Hvis det ikke noen gang har vært et fullstendig tomrom, så må det alltid ha vært noe som har eksistert. Altså må noe være uendelig eller kunne reprodusere seg selv på en eller annen måte.

Evigheten = fryktelig lenge
Men heller ikke tanken om at noe kan være evig, kan vi som mennesker fullt ut forstå. Østlige religioner prøver ofte å forklare det som et evig kretsløp. Som en sirkel. Den begynner ingen steder og slutter ingen steder.

Det er en forklaringsmodell som på en måte kan gjøre tanken om evigheten enklere. Men som mennesker har stort sett alle historier vi møter, og alle ting vi ser, en begynnelse og en slutt. Jeg tror det er umulig for oss å forstå hva en evighet vil innebære. Det eneste jeg kan forstå er at det må være fryktelig, eller forhåpentligvis vidunderlig, lenge.

Et spørsmål uten svar
Vi har både vanskelig for å forstå at det kan finnes et fullstendig tomrom - at det ikke alltid har eksistert noe. Samtidig har vi vanskelig for å tenke oss at noe er evig - at universet eller dets skaper alltid har vært der, og alltid vil være der.

Spørsmålet om det finnes en Gud som har skapt alt, blir som spørsmålet om høna og egget. Har Gud skapt oss, eller har vi skapt Gud som en forklaring på alt vi ser? Verken en kristen eller en ateist vil noen gang kunne bevise sin overbevisning.

Tro og tvil, og litt til
Det dreier seg om tro. I hvert fall for meg som kristen. Det er mye jeg kan argumentere for og imot. Selv om store deler av troen min er bygget på logiske og godt begrunnede tanker, så vil det alltid dypest sett dreie seg om at jeg har valgt hva jeg vil tro på. Tvil på min virkelighetsoppfatning og min overbevisning vil jeg alltid kunne oppleve - enten jeg er kristen eller ateist.

Men friheten ved å tro at noen har betalt straffen for de gale tingene jeg har gjort tror jeg bare jeg kan finne i kristendommen.

© 1997-2011 Kommunion as
Jay.no og Kristen.no er varemerker for Kommunion as
Alle artikkel og bilder er gjengitt med tillatelse fra de respektive opphavsmenn. Gjengivelse tillatt kun etter forespørsel. For mer informasjon om copyright, se "om oss ".
Alle Bibeltekster er © copyright Det norske Bibelselskap 1978/85/2005 med mindre annet er oppgitt.
Redaktør: Susanne Bjorvand Ansvarlig redaktør: Anders Torvill Bjorvand
Webutvikling: Kommunion as

Powered by Cornerstone