Forsiden

Seminarer og bibeltimer
- glimt fra skjærgårds´11
Frokostkonsert
- glimt fra Skjærgårds´11
Etter 3,5 år med lite action her på Jay starter vi nå med nytt pågangsmot.
Sjekk ut denne fantastiske sangen fra Chris Tomlin :-) (lagt ut fra YouTube)
Bli med Jay på TenOase i Fredrikstad. Det blir gøy! Dette må du ikke gå glipp av.

Sun Maid

Bjorvand, Anders Torvill
2000-04-30
Denne andakten er beregnet på deg som er kristen og som kanskje har vært det en stund. Men samme hva anbefaler vi deg å lese den... Se hva du synes.
«Send ut din skarpe sigd og høst drueklasene av jordens vintre! For druene er modne.»

Som du kanskje forstår er det vi som er druene, og druenes modenhet er viktig. Gud sier altså at vi må være modne for å kunne bli med ham under hans store innhøstning. Ikke misforstå: Når jeg sier at vi må være modne, mener jeg ikke at vi modnes etter hvor mange gode ting vi har gjort. Jeg tenker på hvilke tilknytninger vi har - for det er det modning dreier seg om.

Hvordan blir en drue moden?
En drue trenger vann for å overleve. Men hvordan skal druen få vann? Den må få vannet fra vintreet som den vokser på. Vannet kommer fra himmelen. Og dersom vintreet er friskt, vil det gi vann til druene som henger på det. Druene trenger også masse sollys. Sterke stråler av kraft som kommer rett på dem ovenfra. Jeg og du trenger også en direkte og personlig kontakt med Gud.

Druen - eller mennesket i dette tilfellet - får to ting fra Gud. Vann via sin menighet og sollys rett fra Gud. Og begge tingene er dødsviktig dersom man skal modnes.

Og så kommer vi til druens plass i klasen. Eller sagt på en annen måte: Din plass i en menighet.
Hva skjer med en menighet som mister kontakten med hverandre? Det blir en samling av folk som elsker Jesus, men som holder det helt for seg selv. En samling nedplukkede druer i sterk solskinn?

Du har kanskje allerede gjettet resultatet. Kanskje det er bisarr å se på en menighet som en pakke med rosiner, men det er nyttig for en del poenger. Hva er det som viser at en menighet er iferd med å bli en boks med rosiner i steden for en drueklase? Da må vi først se litt på hvordan rosiner er:
Jeg inbiller meg at det står noe sånt som «oppbevares mørkt og tørkt» eller «mørkt og kjølig» på rosinesken. Rosiner er også veldig søte, men har en tendens til å klumpe seg i esken. En rosinboks kan være attraktiv nok til å trekke til seg mange mennesker, men den ligner ikke mye på en drueklase.
Drueklasene bugner jo av solmodne og saftige druer side ved side. Jesus sa at man «skal kjenne dem på fruktene». Det er jo ikke tilfeldig at rosiner lages av stenfrie druer. Druer uten evne til å gi frukt.

Hva skjer hvis det er det motsatte som skjer? En drue som ikke får sol på seg, men derimot får mer enn nok vann fra sin drueklase. Det er vel ikke så veldig vanskelig å forestille seg hva som vil skje med den druen. Den råtner. Det er altså ikke nok å bare være en del i en menighet. Det er ofte sånn at vi føler at vi har nådd målet fordi det er et godt sosialt miljø. Vi lurer oss selv.

Du tenker kanskje at dette bildet blir for svakt. Hvordan kan disse råtne druene og rosinene kunne ende opp som modne druer - det er vel kanskje for sent...

Det er da Jesus kommer inn i bildet som den store forvandler av druer og mennesker. For 2000 år siden forvandlet han vann til vin. I dette bildet gjør han rosiner om til druer. Du har sikkert sett en rosin som har ligget i vann og svellet og blitt noe stort som ligner på en drue - men brun og fæl.
Det er når rosinen blir tilkoblet og kan motta «levende vann» gjennom vintreet at forvandlingen kan skje. Jesus er nemlig på en spesiell måte tilstede i menigheten - han kaller det faktisk for sitt legeme.

Vi kan ikke stå alene i vårt forhold til Gud. Vi kan heller ikke nøye oss med at all vår kontakt med Gud og Jesus skjer gjennom menighetens organiserte samlinger. Det er lett å falle i en av disse to fellene; Enten å være kristen når man er på møte eller være kristen når man ber aftenbønn hjemme under dyna. Disse to tingene forsterker hverandre men kan ikke stå alene.

Det er viktig at du som står uten en menighet for en periode pga flytting, studier eller lignende ikke føler deg nedbrutt eller mislykket over det du leser her. Jesus ser din situasjon og vil uansett være med deg i din søken etter et fellesskap du kan trives i. For deg som er på utkikk etter en menighet kan du bruke skjemaet under for å gjøre et søk i GospelSearch etter kristne aktiviteter og fellesskap der du bor.

Gud velger å sammenligne oss med druer fra jordens vintre. Og han kommer til å høste de som er modne. Og det er bare én innhøstning - Gud kommer bare en gang...

SunMaid eller SonMade? Ja, takk. Begge deler!

© 1997-2011 Kommunion as
Jay.no og Kristen.no er varemerker for Kommunion as
Alle artikkel og bilder er gjengitt med tillatelse fra de respektive opphavsmenn. Gjengivelse tillatt kun etter forespørsel. For mer informasjon om copyright, se "om oss ".
Alle Bibeltekster er © copyright Det norske Bibelselskap 1978/85/2005 med mindre annet er oppgitt.
Redaktør: Susanne Bjorvand Ansvarlig redaktør: Anders Torvill Bjorvand
Webutvikling: Kommunion as

Powered by Cornerstone